Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Den Horn. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Vrijdag 18 februari t/m 3 juli 2022
Bitterzoet Erfgoed; kunst in de Akerk

Bitterzoet Erfgoed; kunst in de Akerk

18 februari start de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed in Groningen. Hiermee wordt regionaal en nationaal aandacht gevraagd voor de sporen van het slavernijverleden in de stad en provincie Groningen. Binnen deze manifestatie opent de Stichting Oude Groninger Kerken een tentoonstelling in de Akerk met speciaal voor de manifestatie gemaakte kunstwerken. Deze tentoonstelling is samengesteld onder leiding van gastcurator Ricardo Burgzorg.

Vier kunstenaars hebben voor deze tentoonstelling kunstwerken gemaakt: Hedy Tjin, Aimée Terburg, Faisel Saro en Esli Tapilatu. Zo heeft de Nederlands-Surinaamse kunstenaar Aimée Terburg in het koor van de kerk een ruimtelijke installatie van doeken op hoge, verticale constructies gemaakt. Hierin verbeelden steeds veranderende kleuren en patronen op abstracte wijze het tweeledige van het slavernijverleden. De Antilliaans-Surinaamse kunstenaar Faisel Saro realiseerde een installatiekunstwerk in de sacristie, waarin tekenkunst en projectie samenkomen. In zijn kunstwerk stelt Saro het grote belang van het winti-geloof voor het verzet tegen de slavernij en de verhouding tot het christendom centraal. De Nederlands-Molukse kunstenaar en social designer Esli Tapilatu geeft in zijn kunstwerk een visuele interpretatie van wat er 'geestelijk' gebeurde toen de Nederlanders voor het eerst naar de Molukken kwamen. In deze visuele interpretatie verweeft hij wat de bijbel vertelt over hoe om te gaan met zonde en onrecht en trekt hij de koloniale geschiedenis naar het heden.

Wandkleed
Een centrale rol is weggelegd voor een uniek, monumentaal wandkleed van maar liefst 2,5 bij 35 meter, waarin de sporen van het slavernijverleden in Groningen verbeeld worden. Het wandkleed is ontworpen door de Nederlands-Surinaamse illustrator en beeldmaker Hedy Tjin. Met een enthousiaste groep vrijwilligers, met kennis en kunde op het gebied van textiele werkvormen, wordt live gewerkt aan dit kunstproject.

Reserveren
Reserveer je tickets en tijdslot voor een bezoek aan 'Bitter Zoet' online, via knop tickets. De tentoonstelling is te bezoeken woensdag tm zaterdag 10:00-17:00 en zondag 12:00-17:00.

Foto: detail wandkleed Hedy Tjin en logo Bitterzoet erfgoed

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Tijd Woensdag tm zondag 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 7,50
Zaterdag 9 april t/m 29 mei 2022
Mooi Moddergat

Mooi Moddergat

De expositie Waddenlandshappen toont 6 kunstenaars op drie locaties. De locaties zijn Kerk Klein Wetsinge, Het Spijslokaal en Roodehaan.

Alex Balayan (Armenië), Frea Stuurwold (Assen), Lammert Joustra (Adorp), Toon Janse, Ben Rikken en Robin d’Arcy Shillcock uit Groningen stad, vonden elkaar aan de wadkant tussen Moddergat en Wierum (Fr). Over een periode van jaren, de rug gekeerd naar de zeedijk, waarachter het Achterland ligt, werkten zij aan wat de zee te bieden had. Ben Rikken: “De hoeveelheid humeuren van het wad kan schier eindeloos zijn. Hoe zo weinig telkens zo veelomvattend is.

” Wat is het wad? Een bak met modder en water, een streep waar het ogenschijnlijk ophoudt. Betekenis krijgt het pas door de dynamiek het wad eigen: het opkomende en terugtrekkende water, de wervelende vluchten vogels aangetrokken door de vrijgekomen schaaldiertjes in de modder, de wind dat zowel wolken als zeilboten voortblaast en ja, ook het gas dat weggeslurpt wordt vanuit de bodem. Robin d’Arcy Shillcock: “Vanuit de wolken strijken vluchten steltlopers, eenden en ganzen neer op hun eigen spiegelbeeld –een van de adembenemende schouwspelen dat het wad te bieden heeft.”

Schilderijen van meest klein formaat –wil je de markante ruimtelijkheid en het veranderende licht vastleggen dan moet er tamelijk snel gewerkt worden. Dat maakt dat het gepresenteerde werk het licht van een bepaald tijdstip van de dag in een bepaald seizoen documenteert. Daarna sleept ieder de Wadden mee naar huis, waar in het atelier nagloeiende herinneringen samensmelten met het waargenomene én het verbeeldingsvermogen.

Locatie Klein Wetsinge: Valgeweg 12
Lees meer
Vrijdag 22 april t/m 6 juni 2022
Bloei van de Fritillaria's

Bloei van de Fritillaria's

In Domies Toen staan dit jaar veel Fritillaria's. Op 22 april viert Domies Toen het hoogtepunt van de bloei. Vader Henk en zoon Jasper Helmantel openen de dubbelexpositie over dit bijzondere geslacht in de Petruskerk van Pieterburen.

Fritillaria L. (Liliaceae) ook wel keizerskroon of kievitsbloem genoemd telt zo'n 140 soorten bolgewassen, die allemaal voorkomen in de gematigde streken van het noordelijk halfrond. Het is het logo van de jubilerende Domies Toen. Meer dan de helft van die soorten is beschermd en dreigt uit te sterven, vooral door veranderingen in het gebied waar ze voorkomen en door gebruik voor medicinale doeleinden of als sierplant.

De bloei van de Fritillaria's worden gevierd met een dubbelexpositie van vader en zoon Helmantel. Bezoek de kerk en Domies Toen.

Locatie Pieterburen: Hoofdstraat 74
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Zondag 8 mei t/m 31 juli 2022
Expositie Tjitske Dijkstra - Een zee van tijd

Expositie Tjitske Dijkstra - Een zee van tijd

Toen Tjitske Dijkstra (1962) in mei 2015 in een kringloopwinkel een paar borduurschilderijen naast elkaar zag hangen, was zij gelijk verkocht. Ze voelde met hoeveel liefde en aandacht deze borduurwerken waren gemaakt en werd gepakt door de intense kleuren die in menig schilderij terugkomen.

Ze vindt het niet terecht dat de borduurwerken afgedaan worden als ouwerwets en achterhaald en dan afgedankt naar de kringloop worden gebracht.

Sindsdien verzamelt ze tweedehands borduurwerken met het voornemen ze nieuw leven in te blazen en de borduurwerken van hun stoffig imago af te helpen. Ze bekleedt er stoelen en banken mee, maar maakt er ook onder andere jassen, jurken en tassen van. Op die manier geeft ze het respect terug aan de mensen die deze borduurwerken hebben gemaakt.
Tjitske Dijkstra componeert nieuwe beelden met veelal dezelfde borduurwerken, die vaak verschillend zijn in maat materiaal en uitvoering.

In september 2021 is zij gestart met de Kunstacademie Friesland. Zij probeert de geleerde technieken in praktijk te brengen en te combineren. Dit maakt dat zij creatiever en vrijer wordt in haar werk. Haar ideeën zijn talloos.

Na haar succesvolle tentoonstelling in Borg Verhildersum vorig jaar, laat Tjitske dit jaar werk zien in de kerk van Vierhuizen, waarbij ze gebruik o.a. borduurwerken met een bijbels thema.

Locatie Vierhuizen: Hoofdstraat 26
Lees meer
Zondag 15 mei t/m 26 juni 2022
Glaskunst van George Hemeler

Glaskunst van George Hemeler

De lente is weer begonnen en dat betekent de start van een nieuwe serie exposities in het kerkje in Noordwijk. De Groningse beeldend kunstenaar George Hemeler is dit seizoen de eerste exposant.

George werkt al ruim tien jaar met glas. Hij bekwaamde zich onder andere in koperfolie techniek (Tiffany) en glas in lood, maar legde zich de laatste jaren vooral toe op glasfusie: het versmelten van glas tot schalen en andere objecten. Bezoekers kunnen verschillende van zijn creaties komen bewonderen in de sfeervolle ambiance van het middeleeuwse kerk.

De expositie wordt gehouden tussen 15 mei en 26 juni en is elke zondagmiddag van 14.00 en 17.00 uur gratis te bezoeken.

Locatie Noordwijk: Westerweg 2
Tijd Elke zondagmiddag in deze periode 14:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis

17

may
Mantrazang

Mantrazang

Iedere 3de dinsdag in de maand, bent u van harte welkom om mantra’s te komen zingen met, in de pauze, tijd voor een kopje thee. (niet in juli en aug.) Mantra’s zijn oeroude bezielende woorden, gezongen en herhaald. Al duizenden jaren door vele volkeren in allerlei talen gezongen. Een vorm van zingen met aandacht en intentie. Na iedere mantra volgt stilte om jezelf en de omgeving te ervaren. Het zingen van mantra’s geeft ontspanning, verbinding en ruimte en daarmee openheid naar alles. Laat de klanken van de mantra je hart beroeren!

Opgave
Geef je op via stersylvia7@gmail.com. Na opgave krijg je de mantra’s toegestuurd via de mail.

Locatie Tolbert: Hoofdstraat 48
Tijd 10:00 - 11:30 uur
Prijs Toegang EUR 5,00; reserveren gewenst

19

may
Mini excursie Domies Toen

Mini excursie Domies Toen

Domies Toen is een prachtige botanische tuin bij de Petruskerk in Pieterburen. Deze bijzondere tuin bestaat dit jaar 60 jaar. Om dit te vieren, organiseert SOGK een mini-excursie op donderdag 19 en zaterdag 21 mei om 14.00 uur.

Programma
14.00 uur Inloop met koffie/thee en een welkomstwoord
14.30 uur Rondleiding door Domies Toen
15.15 uur Bezoek aan de Petruskerk (met presentatie over het prachtige houtsnijwerk en de Fritillaria-expositie)

16.00 uur Afsluiting met een hapje en een drankje

Aanmelden
12,50 / 10,00 SOGK-donateurs (en Vrienden van Domies Toen) info@groningerkerken.nl

Locatie Pieterburen: Hoofdstraat 76
Tijd Aanvang 14:00 uur

19

may
Lezing: Kloosters

Lezing: Kloosters

Tien jaar geleden kwam het boek ‘Emo’s reis’ uit, een boek van Dick de Boer over monnik Emo die in de winter van 1211/1212 te voet naar Rome reisde. Daar zocht hij de steun van de beroemde (beruchte) Paus Innocentius III voor zijn kersverse Premonstratenzer klooster in Wittewierum. Via Emo ontdekte spreker Joost Eskes het rijke kloosterverleden van Friesland en Groningen. Alleen al in de provincie Groningen stonden rond 1500 meer dan dertig kloosters van in elk geval acht ordes. Elk ervan was een centrum van zielzorg, ziekenzorg, waterbeheersing, landbouw en wetenschap en veel meer. Dat duurde tot de Hervorming er rond 1600 een einde maakte. Een fascinerend onderwerp dat Joost Eskes graag met u deelt.

Spreker Joost Eskes
‘Mijn naam is Joost Eskes, ik ben geboren in het Gelderse Vaassen in 1958 in een protestants gezin waar het niet vaak over kloosters ging! Ik heb in de jaren ´70-´80 geschiedenis gestudeerd in Groningen en heb lange tijd als docent gewerkt voor de opleiding communicatie aan de Hanzehogeschool Groningen en een paar jaar aan de lerarenopleiding Geschiedenis aan de NHL in Leeuwarden. Al rond 1990 gaf ik ook af en toe cursussen aan de HOVO, Hoger Onderwijs Voor Ouderen, o.a. over de val van de Sovjet-Unie en de reanimatie van Midden-Europa. In 2017 heb ik dat HOVO-werk weer opgepakt maar nu over een ander tijdvak: de middeleeuwen. De cursus ‘Ketters, Kerken en Kruistochten – Noord Nederland in Europees perspectief’ heb ik in totaal vier keer mogen geven. In 2020 ben ik vervroegd met pensioen gegaan om andere dingen te gaan doen. Sinds pakweg twintig jaar houd ik me bezig met lokale geschiedenis, recent bijvoorbeeld met de uitgave van het boek ‘Onder de linden – oorlogsdagboek van Bets Renkema’ uit het Groningse Oldekerk. Verder recenseer ik regelmatig voor www.historiek.net , een online geschiedenismagazine.

Meld je aan via info@groningerkerken.nl

Locatie Groningen: Coehoornsingel 14
Tijd 19:30 - 21:30 uur

21

may
Mini excursie Domies Toen

Mini excursie Domies Toen

Domies Toen is een prachtige botanische tuin bij de Petruskerk in Pieterburen. Deze bijzondere tuin bestaat dit jaar 60 jaar. Om dit te vieren, organiseert SOGK een mini-excursie op donderdag 19 en zaterdag 21 mei om 14.00 uur.

Programma
14.00 uur Inloop met koffie/thee en een welkomstwoord
14.30 uur Rondleiding door Domies Toen
15.15 uur Bezoek aan de Petruskerk (met presentatie over het prachtige houtsnijwerk en de Fritillaria-expositie)

16.00 uur Afsluiting met een hapje en een drankje

Aanmelden
12,50 / 10,00 SOGK-donateurs (en Vrienden van Domies Toen) info@groningerkerken.nl

Locatie Pieterburen: Hoofdstraat 76
Tijd Aanvang 14:00 uur

21

may
King Arthur

King Arthur

Het wonderlijke, spannende verhaal van Koning Arthur van de Brittanniërs in hevige strijd met Koning Grimbold van de Saksen om zijn ontvoerde geliefde, de blinde Emmeline. De koningen komen niet aan het woord, hun beider tovenaars, elfen, luchtgeesten en goden des te meer. Solisten, koor en orkest, allen enthousiaste, gedreven amateurs; het geheel aanschouwelijk gemaakt met verbindende teksten, kostuums, attributen, choreografie. De rijke, ritmische poëzie van John Dryden wordt tot leven gekust door de magische klankmagister Henry Purcell.

Kaarten aan de kerk of reserveren via carolien@tordinona.nl o.v.v. uw naam, ‘King Arthur’ en aantal gasten.

Locatie Ten Boer: Kerkpad 3,
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Lees meer