Activiteiten

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zaterdag 23 september t/m 7 januari 2018
500 jaar Reformatie in Groningen

500 jaar Reformatie in Groningen

In 1517 spijkerde Maarten Luther naar alle waarschijnlijkheid 95 stellingen op de deur van de slotkapel van Wittenberg (Duitsland). De kritiek van Maarten Luther op de Rooms-Katholieke kerk in 1517 vormde het begin van de Reformatie. Een tijd van godsdienststrijd, onlusten, oorlog en vervolging brak aan en resulteerde in verschillende protestantse kerken. In 1594 werd Groningen definitief calvinistisch. 500 jaar Reformatie in Groningen toont zilvergerei, Bijbels en portretten van beroemde predikanten uit de beginperiode van de kerken van de Reformatie.

Locatie Groninger Museum: Museumeiland 1 Groningen
Lees meer
Zondag 1 oktober t/m 17 december 2017
Toyism takes over

Toyism takes over

Toyisme 25 jaar!

Kunstexpositie verdeeld over 25 locaties in Noord Nederland.waar onder de kerk van Oostum. Na de zeer geslaagde jubileumexpositie 'Grand Carnaval' in gebouw RLS 1957 in Eelde van 15 juli tot 15 september met de zeer druk bezochte en succesvolle opening op 2 september met onder meer een behartenswaardige en zeer onderhoudende toespraak van Annabelle Birnie, voormalig directeur van het Drents Museum en nu directeur van Amsterdams Fonds voor de Kunst, staat nu de vervolg jubileumexpositie 'Toyism takes over’ op het programma van 1 oktober tot 17 december die tegelijkertijd op 25 locaties wordt gehouden in de provincie Groningen en op Schiermonnikoog. Van Grootegast tot Appingedam en van Bourtange tot Eenrum, deze expositie kan je niet ontgaan in Stad en Ommeland.

Locatie O.a. Kerk Oostum: Tegelijk op 25 locaties!
Lees meer
Vrijdag 10 november t/m 28 januari 2018
Egbert Reitsma: KLEUR & VORM, bouwen met bezieling

Egbert Reitsma: KLEUR & VORM, bouwen met bezieling

Groningen in Amsterdam

Het museum over de Amsterdamse School 't Schip staat de komende maanden in het teken van het Noorden. Tot en met 28 januari 2018 is de expositie "Egbert Reitsma: KLEUR & VORM, bouwen met bezieling" van Berlagehuis Usquert te bezichtigen in Museum Het Schip. De tentoonstelling is een portret van de Groningse architect Reitsma die vele kerken in Amsterdamse School-stijl heeft ontworpen.

Locatie Museum 't Schip: Oostzaanstraat 45 Amsterdam
Lees meer
Zaterdag 11 november t/m 14 januari 2018
De tijd van toen

De tijd van toen

Expositie an Margriet Ketting

Margriet heeft zich in haar schilderijen laten inspireren door delfsblauwe tegels en het harde negentiende -eeuwse bestaan van landarbeiders en vissers. Daarnaast kan men genieten van delfsblauw voor in de kast. Wilt u even naar de tijd van toen: de expositie is te zien tot en met 14 januari 2018.

Locatie Kerk Rottum: Kloosterweg 13 Rottum
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Inlichtingen info@christengemeenterottum.nl
Zondag 3 december t/m 21 januari 2018
Herbert en Herman van Hoogdalem

Herbert en Herman van Hoogdalem

Expositie

In de kerk van Klein Wetsinge is vanaf zondag 3 december een expositie met werk van de broers Herbert en Herman van Hoogdalem te bezichtigen. Fotograaf Herbert van Hoogdalem zegt over zijn fotografie: "Op veertienjarige leeftijd kwam ik in de ban van de fotografie. Tijdens mijn werkzame leven heeft de fotografie mij enorme voldoening en de nodige afleiding gegeven. Kunstschilder Herman van Hoogdalem volgde zijn opleiding aan de Academie Minerva in Groningen, waar hij sinds 1989 werkt als docent. Van Hoogdalem houdt atelier in Sauwerd. De voornaamste thema's binnen zijn werk zijn interieurs, portretten en stranden waarbij het licht het eigenlijke thema vormt. NB: De kerk is gesloten tijdens besloten partijen. Zeker weten of de expositie toegankelijk is? Bel dan even van tevoren; 06 546 854 05.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Klein Wetsinge
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Vrijdag 15 december t/m 17 december 2017
OrbitFest

OrbitFest

Futuristisch Winterlichtfestival

Fantasie en werkelijkheid komen samen tijdens het gratis toegankelijke futuristische winterlichtfestival OrbitFest. Het thema van OrbitFest is dit jaar ’Heliopolis, Stad van de Toekomst’. Duik op 15 t/m 17 december tussen 15:00-22:00 uur in het Groningen van de toekomst met een expositie van bijzondere lichtwerken en daaromheen proefjes in het winterlab, flitslezingen en workshops. OrbitFest is een productie van ColorC, een stichting die noordelijke kunst en samenleving bij elkaar brengt.

Locatie Groningen: Groninger Museum Synagoge Gronignen + Locatie sin de binnenstad
Tijd 15:00 - 22:00 uur
Lees meer
Vrijdag 15 december t/m 17 december 2017
WinterWelvaart 2017

WinterWelvaart 2017

Wie in december op zoek is naar onvervalste winterse gezelligheid is bij WinterWelVaart aan het juiste adres. Sfeervol verlichte schepen, een knusse kerstmarkt, live muziek en glühwein: op dit jaarlijkse evenement heerst een op en top gezellige en vooral winterse sfeer. WinterWelVaart duurt van vrijdag 15 tot en met zondag 17 december.

Locatie Groningen: Hoge en Lager der A
Lees meer

16

december
Weihnachtsoratorium Luthers Bach Academie

Weihnachtsoratorium Luthers Bach Academie

Hoera voor het kerstkind!

Je zou het Weihnachtsoratorium van Bach het vrolijke broertje van de Passies kunnen noemen.Iedereen is blij dat het Kerstkind gekomen is en we maken een vreugdedansje rond de kribbe. Het Weihnachtsratorium bestaat uit zes cantates, die in 1734-1735 opeenvolgend op de feestdagen en zondagen tussen Kerst en Driekoningen werden uitgevoerd. Dit jaar spelen koor en orkest van de Lutherse Bach Academie de delen 1, 2, 5 en 6. In het Weihnachtsoratorium wordt verslag gedaan door de Evangelist van alles wat zich tussen Kerstmis en Driekoningen heeft afgespeeld. Het koor en de solisten reageren op die gebeurtenissen. Het eerste deel opent met donderende pauken en is de christelijke versie van de wereldse muziek die Bach in 1733 had geschreven voor de verjaardag van koningin van Saksen Maria Josepha op 8 december 1733. Dat was ook een feest geweest, vandaar de levendigheid (‘Jauchzet, frohlocket’ ) en het dansante ritme van sommige koren en aria’s (‘Bereite dich Zion’). Inlichtingen: www.luthersbachensemble.nl

Locatie Der Aa-kerk: Akerkhof 2 Groningen
Tijd Aanvang 19:30 uur
Lees meer

16

december
Repete

Repete

Kerstconcert L.I.G.H.T.

Zaterdagmiddag 16 december geeft het koor Repete een kerstconcert in de kerk van Leegkerk. Dit concert is onderdeel van een reeks kerstconcerten dat het koor geeft onder het thema L.I.G.H.T. Het koor geeft concerten in (oude) kerkjes in plaatsen waarvan de namen beginnen met de letters van het thema. Bezoekers kunnen genieten van nummers van onder andere Pentatonix, Gungor, The Welcome Wagon, Sufjan Stevens en Peter Hollens. Zowel a capella als met begeleiding van de eigen band.

Locatie Kerk Leegkerk: Leegeweg 38 Groningen
Tijd Aanvang 16:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Lees meer
Zaterdag 16 december t/m 17 december 2017
Expositie Waddenkunstkring

Expositie Waddenkunstkring

De Waddenkunstkring is een vereniging van kunstenaars die hun bezorgdheid willen uiten over de gevaren die het Waddengebied bedreigen. Zij doen dat door het bijzondere landschap te laten zien door middel van schilderijen, foto's en objecten. Iedereen is van harte welkom.

Locatie Kerk Thesinge: Kapelstraat 2 Thesinge
Tijd 11:00 - 17:00 uur